Violin & Kontrabas Reparation

Værkstedet foretager alle former for vedligeholdelse, reparation, restaurering, istandsættelse og forsikring af strygeinstrumenter samt udbedring af forsikringsskader.   

Et strygeinstrument skal holdes vedlige. Dets stand har stor betydning for klangen og spilbarheden. 

Ældre instrumenter bør foruden opmonteringen løbende undersøges for skader, åbne limninger, fejlreparationer og andre defekter. Selv den mindste åbne revne eller samling kan forringe klangen til ukendelighed. Visse skader kan være særdeles vanskelige at opdage. 

Instrumenter som ikke har været brugt i mange år, må som regel påregne en fuld istandsættelse, dvs. skruer ordnes, gribebræt afrettes, ny stol og stemmestok tilpasses samt nye strenge påsættes for at opnå optimal klang og spilbarhed. 

Nye instrumenter skal som regel også istandsættes, selvom de leveres såkaldt spilleklare fra fabrikken. Opsætningen er ofte foretaget af ufaglærte på akkord med brug af billigste strenge og materialer. Især begyndere bør have det bedste grundlag at starte på – det er jo svært nok i forvejen! 

En almindelig istandsættelse varer normalt 1 – 2 uger, men større reparationer og restaureringer kan vare op til flere måneder, alt efter aftale. 

Ved private handler er det altid en god idé at konsultere en uddannet violinbygger, inden man beslutter sig for køb. Det koster som regel kun ulejligheden.  

Nogle skader kan være så omfattende, at reparationen overstiger instrumentets værdi. Det kan f.eks. være en revne ved stemmestokken eller langs basbjælken, en knækket hals især på celloer og kontrabasser eller flækket skruekasse. Der kan også være tale om, at halsen er sat skævt i eller fejlkonstrueret, så mensuren er forkert.

 Fejlreparationer ses ofte med anvendelse af forkerte materialer og lim samt dårlige tilpasninger. Der må kun anvendes varm snedkerlim – alle andre limtyper er ren gift for strygeinstrumenter!

 Behåring af buer kan leveres fra dag til dag.

Gribebrædt

Gribebrættet er selve instrumentet, mens resonanskassen er forstærkeren. For at strengene kan svinge frit på alle toner, skal gribebrættet have en hulning

Læs mere »

Stemmeskruer

Skruerne bør naturligvis være i orden af hensyn til stemningen. Men der er også risiko for at flække skruekassen, hvis skruerne er

Læs mere »

Stemmestokken

Stemmestokkens funktion er at stabilisere dækket mod stolens tryk, samt at styre og fordele svingningerne i resonanskassen. Med stemmestokkens placering justerer man

Læs mere »

Gode violin råd

Daglig vedligeholdelse: Tør violinen af for støv og harpiks med en tør bomuldsklud hver gang efter brug.  Check jævnligt og altid ved

Læs mere »